De eSIM is handig voor onderweg in de kampeerauto…

In de wereld van smartphones heeft de traditionele simkaart concurrentie gekregen in de vorm van de eSIM. Nu vele providers de eSIM ondersteunen is het hoog tijd om te ontdekken wat deze digitale simkaart precies is en welke voordelen het biedt.

eSIM Explained

De afkorting eSIM staat voor embedded sim, wat verwijst naar een kleine digitale simkaart die permanent is ingebouwd in je smartphone en niet verwijderd kan worden. Met een eSIM kun je tegoeden en abonnementen van verschillende providers op één plek beheren. Als je van provider wisselt hoef je geen fysieke simkaart meer te verwisselen; je downloadt simpelweg een eSIM-profiel door het scannen van een QR-code na het afsluiten van een abonnement.

Flexibiliteit 

De eSIM belooft op termijn de traditionele simkaart volledig te vervangen vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt. Het elimineert de noodzaak van fysieke simkaartwissels bij het veranderen van provider. Daarnaast maakt het mogelijk om meerdere abonnementen op één eSIM te plaatsen, bijvoorbeeld privé en zakelijk, zelfs van verschillende aanbieders. Of je kunt ervoor kiezen om een sim-onlyabonnement te combineren met een eSIM-abonnement voor je zakelijke nummer. Handig voor vakanties, omdat je tijdelijk een buitenlands data-abonnement of prepaid tegoed kunt toevoegen. Momenteel worden eSIM-abonnementen al aangeboden in 29 landen, inclusief veel Europese bestemmingen.

Hoe werkt het precies

Na het afsluiten van een eSIM-abonnement ontvang je een QR-code van je provider. Op een iPhone scan je deze code via het menu ‘Mobiel netwerk’ of ‘Mobiele data’, onder ‘Voeg mobiel abonnement toe’. Eventueel voer je een code in, afhankelijk van je provider. Vervolgens wordt je abonnement geïnstalleerd en ben je klaar voor gebruik. Bij meerdere abonnementen moet je aangeven welk abonnement als standaard geldt voor apps zoals FaceTime, WhatsApp en iMessage. Voor WhatsApp geldt momenteel één nummer per telefoon, maar er zijn geruchten over een aankomende update die dual-sim zal ondersteunen.

Er zijn momenteel meerdere providers die een eSIM aanbieden. Het beste is om te informeren op een vergelijkingssite voor mobiele abonnementen of rechtstreeks bij je provider.