Eigenaren van kampeerauto’s worden geofferd…

Zoals inmiddels bekend is geworden zijn de bezitters van kampeerauto’s door de plannen van het demissionaire kabinet in de nabije toekomst behoorlijk de klos.

Op dit moment geldt voor kampeerauto’s nog het kwarttarief voor de motorrijtuigenbelasting maar dit wordt per 1 januari 2026 versoberd naar het halftarief. Het betekent dat eigenaren van kampeerauto’s maar liefst het dubbele bedrag aan wegenbelasting gaan betalen, hetzelfde tarief als nu al geldt voor verhuurders van kampeerauto’s.

Neem daarbij de fijnstoftoeslag, toenemende accijnzen op brandstof en de zero emmissiezones en je gaat je misschien toch afvragen of er ambtenaren zijn die een uitgesproken hekel hebben aan eigenaren van kampeerauto’s.

In Nederland rijden momenteel zo’n 11.042.678 personenauto’s en lichte bedrijfswagens (tot 3.500 kg) rond. Het gros daarvan, 7.848.720, rijden op benzine en 1.978.34 op diesel. Daarnaast rijden er nog zo’n 627.219 elektrische auto’s rond die zogenaamd minder slecht zijn voor het milieu maar voor de modale burgers onbetaalbaar zijn en als kampeerauto totaal onrealistisch met een actieradius amper 300 kilometer en veel te weinig oplaadpunten in Europa.

Er staan ongeveer 181.000 kampeerauto’s op kenteken. Jawel, 1.64% van alle voertuigen in Nederland tot 3.500 kg zijn kampeerauto’s die volgens het narratief van de overheid de aarde volledig naar de kloten helpen.

Daarbij wordt volledig voorbij gegaan aan het feit dat het grootste deel van die 1.64% heel vaak stil staan in een berging en als ze al rijden ze dat voornamelijk in het buitenland doen. Er valt dus voor Nederland helemaal geen winst aan CO2 te behalen en het zogenaamde stikstofprobleem gaan we er al helemaal niet mee oplossen.

Wat er wel bereikt wordt met deze ronduit achterlijke en onzinnige plannen is dat een hele groeisector om zeep wordt geholpen en vele bezitters van kampeerauto’s uiteindelijk zwaar gedupeerd achterblijven.

Nu weten we van de politiek dat het erg slim is om een niet bestaand probleem uit te roepen tot iets bijzonder ernstigs, daar iets lulligs voor te slachtofferen en daar vervolgens alle energie op te richten zodat de echte problemen buiten schot blijven.

Zo was in de jaren ‘60 de olie op, in de jaren ’70 kwam de ijstijd, in de jaren ’80 kwam de zure regen, in de jaren ’90 ging de ozonlaag weg, in de jaren ’20 smolt de ijsmassa volledig en steeg de zeespiegel boven alles en iedereen uit. En als klap op de vuurpijl is in ’21 het totale klimaat stuk. Let wel, dit zou allemaal binnen 10 jaar gebeuren. Het enige wat er echt gebeurde was een verhoging van de belastingen en inperking van onze vrijheid.

Maar wat doen we eraan? Zou het helpen als een paar honderd bezitters van kampeerauto’s zich vastplakken op de A12? Ik vrees dat dan de brandspuit wel voluit gaat want eigenaren van kampeerauto’s vernietigen de aarde!

Wij hopen alvast dat alle eigenaren van kampeerauto’s goed na zullen denken voordat ze hun stem uitbrengen op 22 november in de hoop dat het iets zal uitmaken en wij kunnen blijven genieten van onze heerlijke bolides.