Heeft de kampeerauto op fossiele brandstof nog toekomst?…

Heb jij als bezitter of potentiële koper van een kampeerauto al nagedacht over de gevolgen van de nieuwe milieuregelgeving van de EU met betrekking tot je kampeerauto?

Per 2025 worden de regels in 30 steden in Nederland veel strenger en datzelfde gebeurt ook in de rest van Europa. Vanaf 2025 gaan de zero-emissiezones van start. En dat is dan pas het begin van wat nog gaat komen. Uiteindelijk zal de kampeerauto op fossiele brandstof verdwijnen. De vraag is alleen wanneer.

In juni 2022 heeft het Europees Parlement een wet aangenomen die ervoor moet zorgen dat vanaf 2035 geen enkel nieuw wegvoertuig nog CO2 uitstoot. In de praktijk komt dit neer op een verbod van de verkoop van nieuwe voertuigen die rijden op diesel of benzine. Vanaf 2035 is het dus onmogelijk om nog een nieuwe camper te kopen met een dieselmotor.

Vanaf 2050 moet de totale vervoerssector koolstofneutraal zijn. Een kampeerauto gaat over het algemeen veel langer mee dan de gebruikelijk gebruiksduur van vijftien jaar. De vraag is dus wat er met de overgebleven kampeerauto’s gaat gebeuren na 2050. Dat lijkt misschien ver weg, maar als je naar de gebruiksduur kijkt valt dat dus wel mee. In het meest gunstige geval krijgen Kampeerauto’s op diesel of benzine dan een soort van uitzonderingsstatus, zoals oldtimers nu. Maar het kan ook zijn dat je ze niet meer kunt gebruiken en de kampeerauto’s waardeloos worden.

Is de elektrische of waterstof kampeerauto nu al een optie?

Er wordt momenteel druk geëxperimenteerd door diverse merken met nieuwe vormen van brandstof. Maar op dit moment is het totaal niet interessant om een elektrische of waterstof aangedreven kampeerauto aan te schaffen tenzij je genoegen neemt met een hoop ongemak. Een kampeerauto blijft natuurlijk een zwaar voertuig en heeft daardoor een veel grotere accu nodig. En je wilt natuurlijk niet elke twee tot drie uur stilstaan omdat je weer moet opladen.

Voor een kampeerauto op waterstof is het nog veel te vroeg. Er zijn wel merken die allerlei plannen hebben maar echt te koop zijn ze niet. En als dat al wel zo is waar moet je dan tanken?

Conclusie

Heb je op dit moment een kampeerauto op diesel dan zou je gezien de onzekere toekomst er het beste aan doen om de camper netjes te houden en hem te gebruiken totdat hij uit elkaar valt. Ben je van plan om een nieuwe kampeerauto te kopen hou dan rekening met de nieuwe regels en bedenk dan ook dat de regels in hoog tempo aan het veranderen zijn.

En als je eraan denkt om de kampeerauto te verkopen, doe dat dan nu. Want de kans is reëel dat de waarde van kampeerauto’s binnen enkele jaren gaat dalen. Door hem nu te verkopen, kunt je er in ieder geval nog een mooie prijs voor krijgen.

Misschien heeft de kampeerauto nog wel een toekomst, maar niet meer in de huidige vorm en hangt het sterk af van de ontwikkelingen in de techniek. In hoeverre het betaalbaar blijft om met een omgebouwde bestelwagen op pad te gaan hangt sterk af van de plannen van de overheid.