Het verhaal achter de gerestaureerde Champer…

Op zoek naar unieke kampeerauto’s kwamen we dit keer uit bij het verhaal achter een omgebouwde Amerikaanse Checker Marathon Station Wagon uit 1965.

Deze van oorsprong Checker Marathon Station Wagon werd door Lynds Camper Service in Cardena Californië in 1977 omgebouwd tot kampeerauto. En vanaf dat moment ging de omgebouwde Cheker door het leven als Champer. Het is voor zover bekend nog het enige bestaande exemplaar van de Champer.

Checker Marathon Station Wagon

De Champer is geel geverfd om eruit te zien als de beroemde Amerikaanse Checker Taxi. Maar voor deze kampeerauto is als basis de stationwagen uitvoering gebruikt en niet de taxi. De Checker was er oorspronkelijk in drie uitvoeringen. Als normale personenauto, als stationwagon en als limousine.

 


Er zijn bij de bouw in 1977 een hele reeks veranderingen ten opzichte van een originele Checker uitgevoerd om er een kampeerauto van te maken. Zo is er een Chevrolet small-block 400 kubieke inch V8 uit een GMC-bus gemonteerd en zijn de transmissie en de achteras aangepast om het extra gewicht van de camperunit te kunnen dragen. Ook zijn de remklauwen vervangen door die van een Ford F-350. En dat was hard nodig als je bedenkt dat alleen het motorblok al een ton weegt.

In de camperunit vind je alles wat je nodig hebt, met uitzondering van een toilet. De unit is voorzien van een tweepersoons bed, gasfornuis, oven, koelkast, generator, laden en kasten.

Over de vroege geschiedenis van deze Champer is eigenlijk niet veel bekend. De huidige eigenaar heeft de Champer gekocht van de ouders van de vorige eigenaar die vele jaren geleden op tragische wijze om het leven kwam bij een helikopterongeluk. De ouders hebben de Champer niet willen verkopen omdat de kampeerauto aan hun zoon deed denken en lieten hem jarenlang stilstaan op hun erf.

De Champer voor de restauratie

Maar naarmate de jaren verstreken en de Champer in verval raakte als gevolg van de orkanen in Louisiana besloot het echtpaar alsnog om te verkopen en zodoende de unieke kampeerauto te behouden. De huidige eigenaar heeft vervolgens de Champer volledig gerestaureerd zodat deze weer jaren mee kan.