Sinds het Coronavirus om zich heen grijpt in de wereld krijgen ook Vanlifers, mensen die permanent in een kampeerauto leven en over de wereld reizen, te maken met reisbeperkingen en allerlei andere ondenkbare consequenties. Landen sluiten hun grenzen voor alle verkeer en Vanlifers worden overal staande gehouden door lokale overheden.
Velen laten daardoor in paniek hun kampeerauto achter in vreemde landen en reizen, als dat nog mogelijk is, terug naar hun thuisland in de hoop daar onderdak te vinden. En vaak zijn die reizen naar het thuisland avonturen op zich. Vanlifers bevinden zich niet alleen in de ons omringende Europese landen maar vaak ook op afgelegen plaatsen in Zuid Amerika of Afrika.
Maar ook worden Vanlifers door lokale overheden opgesloten op afgelegen plekken, zoals sportvelden en bedrijfsterreinen. Immers, de camperplaatsen en campings zijn nagenoeg allemaal gesloten en de lokale bevolking ziet Vanlifers liever gaan dan komen omdat ze gezien worden als toeristen, en die brengen ziektes met zich mee. Totaal ongefundeerd natuurlijk, maar leg dat maat uit aan een bevolking die zelf in angst leeft.
De meeste kampeerautobezitters die hun huis op wielen uitsluitend voor vakantie en weekendjes weg gebruiken laten het rijdende vakantiehuis nu natuurlijk sowieso staan. Maar voor Vanlifers is de kampeerauto hun thuis en vaak zelfs ook hun enige bron van inkomsten.
Er zijn Vanlifers die via hun sociale media kanalen met de dood bedreigt worden door lokale bevolkingen die eisen dat ze niet in de buurt komen. En omdat zij niet meer kunnen reizen vervalt vaak hun inkomen doordat velen leven van sociale media.
Ook het verkrijgen van eten en water lijkt een steeds groter probleem te worden. Winkels raken leeg en waterbronnen zijn onbereikbaar geworden. En datzelfde geldt ook voor de medische zorg.
Door het virus is Vanlife waarschijnlijk voor langere tijd onmogelijk gemaakt. En een weldenkend mens zal nu wel wat beter nadenken alvorens huis en haard op te geven om permanent te gaan wonen in een kampeerauto. Tot dusver had niemand dit scenario voor mogelijk gehouden, maar inmiddels weten we beter…
Ben je nog in het buitenland en heb je hulp nodig? Meld je bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. En meld je aan bij de informatieservice en registreer je bij de Nederlandse ambassades via NederlandWereld, hiermee krijgt de ambassade zicht op het aantal Nederlanders in het land.
Ook kun je telefonisch contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse zaken via +31 247 247 247 of via Twitter op @24/7BZ