De realiteit van Vanlife…

Zeker veertig procent van de Nederlanders worstelt met stress door werk of door de druk die de maatschappij op ons uitoefent. Dus het is niet zo gek dat steeds meer mensen zoeken naar alternatieven en uiteindelijk kiezen voor een ander leven.

Het enthousiasme voor het leven in een doorzonwoning met een Golfje voor de deur, twee kids en minimaal veertig uur per week werken om alle lasten te kunnen dragen neemt steeds verder af.

Over de wereld reizen, vrij zijn en je daarmee onttrekken aan de consumptiemaatschappij waarin wij leven klinkt natuurlijk een stuk aantrekkelijker. En daarom kiezen steeds meer mensen voor het alternatief om in een kampeerauto te gaan wonen om daarmee de wereld te verkennen. Deze manier van leven wordt ook wel “Vanlife” genoemd.

Het internet staat inmiddels vol met avonturen van mensen die in een (meestal zelfbouw) kampeerauto leven en dat willen delen met de rest van de wereld om er zodoende ook nog de kost mee te verdienen.

Maar juist omdat mensen er de kost mee willen verdienen krijg je al snel een vertekend beeld. Je gaat natuurlijk niet vertellen dat het eigenlijk verschrikkelijk is en laat voornamelijk de mooie plaatjes zien. Want dat is wat uiteindelijk de meeste views en aandacht genereert. En aandacht is geld.

De realiteit is dat veel van deze initiatieven binnen één tot twee jaar stranden omdat mensen er achter komen dat permanent leven in een auto niet zo eenvoudig en leuk is als het misschien lijkt. En ook als verdienmodel blijkt Vanlife meestal niet echt een succes. De vloggers die er wel van kunnen leven zijn op één hand te tellen.

Vanlife blijkt in de praktijk toch vaak moeilijker dan gedacht. Want laten we eerlijk zijn, hoe groot of onopvallend ook, het blijft natuurlijk een auto waarmee je zwerft en buiten de camperplaatsen een soort persona non crata bent.

Ga met een gemiddelde tupperware kampeerauto of iets wat er op lijkt ergens in een stad staan om te overnachten en de kans is groot dat er midden in de nacht op je raam wordt geklopt door een agent die je vriendelijk doch dringend verzoekt om op te zouten. En dat is misschien niet zo erg als dat een keertje tijdens een vakantie gebeurt, maar wat als je zo moet leven?…