Door corona hebben heel veel mensen het kamperen (her)ontdekt…

In de eerste drie kwartalen van 2021 werden 7.869 nieuwe caravans geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in de laatste tien jaar, zo blijkt uit de gegevens van Kampeer en Caravan Industrie (KCI), BOVAG en dataleverancier RDC. Ook zijn er met 2.785 registraties meer campers dan ooit tevoren verkocht in Nederland.

Het aantal verkochte nieuwe caravans tot en met september ligt ruim een kwart boven het verkoopniveau van de eerste negen maanden in 2020, toen 6.276 exemplaren de showrooms verlieten. Afgelopen augustus werd al het totaal van heel 2020 overtroffen, waarin de verkoopteller eind december op 6.952 stuks eindigde.

De verkoop van nieuwe campers boekt record op record; het jaartotaal van 2.412 registraties in 2020 werd al in de eerst acht maanden van 2021 gerealiseerd en na drie kwartalen prijken er 2.785 verkochte exemplaren in de statistieken. Dat is een stijging van bijna 27 procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Nooit eerder werden er zoveel nieuwe kampeerauto’s verkocht.

Kamperen en corona

De redenen voor de populariteit van caravans en campers zijn evident: als gevolg van corona hebben heel veel mensen het kamperen (her)ontdekt. In plaats van een verre vliegreis richting een hotel is een kampeervakantie met eigen caravan of camper een aantrekkelijk alternatief gebleken.

Het betekent niet alleen reizen en verblijven in de eigen bubbel, maar ook genieten van het buitenleven, de vrijheid om te gaan en staan waar men wil en optimale flexibiliteit in het geval van aangescherpte coronamaatregelen of reisadviezen. Naast de grote vraag naar nieuwe exemplaren ziet de vakhandel ook de markt voor tweedehands caravans en campers groeien.

Dit jaar werden er tot en met september 13.027 caravanoccasions aan consumenten verkocht -oftewel 6,5 procent meer dan een jaar eerder- en 13.462 gebruikte kampeerauto’s (plus 20 procent).