Graffitispuiter Banksy op stap met kampeerauto…

Inmiddels zijn er op tien verschillende plaatsen langs de Britse oostkust graffitiwerken opgedoken van de zogenaamde kunstenaar Banksy. ‘Een Britse sprayvakantie’, noemt hij het op Instagram.

Op pad met een oude kampeerauto langs de kustplaats Lowestoft is Banksy tijdens zijn tour met zijn sjablonen en spuitbussen erg actief geweest. Zo staan er op een brug over een rivier drie kinderen afgebeeld, een rondslingerend stuk golfplaat doet dienst als bootje. Eén van de kinderen schept het zinkende bootje leeg met een emmer, een ander kind kijkt in de verte. Met de slogan ‘We’re all in the same boat’ (vrij vertaald: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje) lijkt de Banksy te verwijzen naar de klimaatopwarming.

De golfplaat is inmiddels door gemeentewerkers alweer weggehaald, omdat die de afvoer blokkeerde en er hevige regenval werd voorspeld. Maar een woordvoerster van de gemeente heeft volgens BBC beloofd dat het ‘bootje’ op termijn terug zal worden geplaatst.

Er dook ook een spelend kindje op in Lowestoft. Een kind met een zonnehoedje op zit op z’n knieën en bouwt een zandkasteel. Op het voetpad liggen een hoopje zand en enkele losliggende tegels waarvoor Banksy eerst een tegel heeft gesloopt. Opvallend is dat het kind geen schopje vast heeft, maar wel een koevoet.

En natuurlijk is daar gelijk een professor, Paul Gough van de Arts University Bournemouth, die vermoedt dat de Banksy hiermee verwijst naar de studentenopstand in Parijs in 1968… pfff.. Want toen werd slogan ‘Sous les pavés, la plage!’ vaak gebruikt, wat betekent ‘Onder de stoep, het strand’, en bedoeld was als aanklacht tegen de urbanisering en de moderne samenleving. De koevoet kan volgens hem dan weer een verwijzing zijn naar ‘een wereld van uithuiszettingen en kraken’.

De manier waarop de media, de zelfbenoemde kunstwereld en dit soort zichzelf respecterende gekkies reageren op een graffitispuiter die een aantal diapositieven met een sjabloon op muren spuit is uitermate amusant. In de jaren tachtig draaide je hiervoor nog de bak in, nu blijkt het toch echt kunst te zijn.

Maar eigenlijk typeert het de kunstwereld die voornamelijk bestaat uit mensen die zelf niks kunnen maar er anno 2021 wel graag interessant over praten en een graantje proberen mee te pakken aan aan deze gekte.

Bekijk hieronder het filmpje wat Banksy op zijn Instagram postte: