Hoe nuttig is een dashcam?…

Inmiddels rijden er al veel kampeerauto’s rond met een dashcam. Maar hoe nuttig is zo’n ding eigenlijk?

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer een half miljoen dashcams in gebruik. Maar als je dit aantal vergelijkt met andere landen is dat eigenlijk helemaal niet veel. In Rusland worden dashcams nu al door verzekeringsmaatschappijen verplicht. Maar ook in de rest van de wereld zijn dashcams steeds populairder aan het worden.

Niet alleen geeft een dashcam een veiliger gevoel maar de beelden kunnen ook worden gebruikt als bewijslast. Dat dashcambeelden nuttig kunnen zijn om de nasleep van een ongeluk soepel af te handelen, staat buiten kijf. Maar ook bij inbraak kan het nuttig zijn om beelden te hebben van de omgeving.

Veel dashcams bieden naast de bekende geheugenkaarten, de mogelijkheid om de op videoopnames snel draadloos over te zetten op een telefoon. Maar ook kun je ze meestal direct uploaden op de site van je verzekeraar.

In Engeland krijg je nu al tot twintig procent premiekorting bij het gebruik van een dashcam. Eigenlijk zouden Nederlandse verzekeraars dat voorbeeld moeten volgen, maar zover is het helaas nog niet.

Is een dashcam legaal?

Ja, het is in Nederland legaal om beelden te maken en je mag ze zelfs op internet zetten, mits mensen niet herkenbaar in beeld zijn. Hierdoor worden ook in de rechtszaal inmiddels dashcambeelden gebruikt als bewijslast.

Overigens wil het bestaan van beelden niet meteen zeggen dat die ook rechtsgeldig zijn. Zo moeten rechters er zeker van zijn dat de beelden authentiek zijn en niet gemanipuleerd. Het beste bewijs zijn nog altijd de getuigenverklaringen van derden, maar die kunnen natuurlijk ook beelden van hun dashcam overleggen.

Maar let op! Deze regels gelden niet in alle landen. In Duitsland mag is een dashcam niet verboden maar is het wel verboden om beelden te gebruiken die iets anders laten zien dan het gedeelte waar een ongeluk of beschadiging plaatsvindt. Het is dus verstandig om goed te informeren naar de regelgeving voordat je de beelden in het buitenland gebruikt.

Welke dashcam aanschaffen?

Het aanbod van dashcams is overweldigend. Je kunt ze soms bij de Action voor voor een paar euro kopen, maar je kunt ze ook voor een paar honderd euro kopen.

Meestal hebben de voordelige modellen plastic componenten waarop bijvoorbeeld hitte veel invloed heeft. Let ook goed op de bevestigingsmaterialen zoals de zuignap en op de batterijduur. Ook daar zie je grote kwaliteitsverschillen.

Een handige functie op een dashcam waarbij de batterijduur van belang is, is bijvoorbeeld de ‘parking mode’. Deze functie houdt een oogje in het zeil terwijl de kampeerauto geparkeerd staat. Dus als er iemand in het detectieveld komt of tegen de auto stoot gaat de dashcam automatisch opnemen, ook al staat het contact uit. En dat is met name een handige functie voor kampeerauto’s waarin toch vaak dure spullen aanwezig zijn.

Camera’s krijgen de laatste jaren steeds meer nevenfuncties. Behalve dat je ze met wifi en de cloud kunt verbinden, bieden ze dankzij een gps-verbinding verkeers- en flitsinformatie (ook voor trajectcontroles) en ‘nachtzicht’ voor in donkere omstandigheden.

Kortom, een dashcam is zeker een nuttige ding voor in de kampeerauto. Zeker als je het afzet tegen het aankoopbedrag. Het geeft je meer veiligheid en dat is natuurlijk onbetaalbaar!