Starlink voor de kampeerauto…

Als het aan Elon Musk ligt kunnen we binnenkort overal draadloos internet gebruiken.

Elon is al een tijdje bezig met het in de lucht schieten van satellieten voor het gebruik van snel internet. Via de Starlink satellieten die in een baan rond de aarde vliegen belooft Elon op het grootste deel van de aarde een perfecte draadloze en snelle internetverbinding, ook in de (stilstaande) kampeerauto.

Starlink is momenteel met name beschikbaar in westerse landen, zoals je hiernaast kunt zien. In de lichtblauwe gebieden is de Starlink verbinding nu beschikbaar.

Maar het plan is om de snelle internetverbinding op niet al te lange termijn over de hele wereld beschikbaar te stellen.

 

 

Goedkoop is de internetverbinding van Starlink evenwel (nog) niet. De benodigde apparatuur voor de kampeerauto kost nu nog €. 639,=. Daar bovenop betaal je voor het abonnement nog eens €. 124,= per maand.

Gelukkig kun je het abonnement pauzeren in de tijd dat je geen gebruik maakt van de kampeerauto. Dit kun je regelen via de bijbehorende app.

Maar bedenk wel dat Starlink niet is te gebruiken tijdens het rijden. De ontvanger moet buiten de camper geplaatst worden op de plek die de app aangeeft.

Snelheid

Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd naar de snelheid van Starlink. Voor Nederland gaf dit onderzoek gemengde resultaten. De gemiddelde downloadsnelheid van een Starlink verbinding lag in ons land op 138,40 Mbps. Dit is hoger dan de gemiddelde downloadsnelheid via een vaste internetverbinding in Nederland, die op 95,55 Mbps ligt.

Voor de uploadsnelheid liggen de cijfers anders. Starlink noteert een gemiddelde snelheid van 15,60 Mbps vergeleken met 30,87 Mbps via een vaste internetverbinding. Maar ervan uitgaande dat de meeste gebruikers voornamelijk downloaden is dat niet zo’n heel groot probleem.

Ben je vlogger en wil je met enige regelmaat je content uploaden, dan kan dat misschien wel een probleem zijn alhoewel er bijna nergens een hogere snelheid beschikbaar is.

Bedenk daarbij ook dat je in principe alle andere dure abonnementen de deur uit kunt gooien. Digitenne kan wel inpakken evenals de telefoonproviders die (langzaam) (on)beperkt internet aanbieden voor een toch al hoge prijzen.

Voor de meeste kampeerautobezitters is het systeem nu misschien nog te duur. Maar de verwachting is natuurlijk wel dat de prijzen door de toenemende aantallen gebruikers in de nabije toekomst zullen dalen waardoor het systeem bereikbaarder wordt voor iedereen.